hemma.punt.nl

Väder Lanna

 
*** Vakantie in Småland ***
 

 
 
Mail voor prijzen en beschikbaarheid: hagaholm@telia.com
of bekijk de folder online: klik hier
 
*** Vakantie in Småland ***
                                                            
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste artikelen

 

 

 

 

Vårtecken = lentebode. Is dat ook als de kippen tegen de buitenmuur liggen te zonnen denk je? Het is vandaag iig heerlijk zonnig maar het kan af en toe ook nog fris waaien. Nog niet helemaal afscheid genomen van de winterkleding dus. Rense heeft na 2 weken verkoudheid de bokstraining weer opgepakt. Bij een sportzaak hebben we een bokszak en bokshandschoenen gekocht zodat hij thuis ook kan trainen. Ook handig voor andere gezinsleden die hun agressie kwijt moeten, haha.

Zelf heb ik een leuke tweedehandsfiets gekocht (Berber heeft die van mij overgenomen). Een fiets met 21 versnellingen en dat is hier geen overbodige luxe vind ik. Vorig weekend twee leuke tochtjes gefietst. Eerst met Rense en toen zagen we zelfs een eland! Zondags een rondje met Thomas gedaan en daar bij Kulltorp waar een bord staat met 12% helling ben ik zelfs niet eens afgestapt;-)

De dagen beginnen ook weer langer te worden. Qua daglicht bedoel ik dan. Afgelopen week was het vårdagjämning (lentenachtevening), een verschijnsel waarbij de zon loodrecht boven de evenaar staat maar ook dat de dag en de nacht ongeveer even lang zijn. In de praktijk betekent het dat we 's middags na het werk nog tijd, energie en zin hebben om wat te doen. Gewoon een rondje door het land/bos struinen bijvoorbeeld. Heerlijk om landelijk te wonen. Fijn weekend!

 

Reacties

Van alles valt er te vertellen. Die middag dat ik thuis kwam en Rense op de bank zat te breien bijvoorbeeld. Of dat ik afgelopen week een voortgangsgesprek bij Berber op school had. Dat ik een nieuwe werkplek heb. Hier thuis. Een soort van trap die tegen de muur leunt en waarvan een diepere trede als schrijfblad fungeert. Of dat ik geprobeerd heb om oranjekoek te maken. Wist dat ik iets vergat (rose glazuur) maar smaak was prima. Dat ik op klaarlichte dag een eland zag. Ben er 3x langs gereden maar het lukte Berber maar niet om er een goede foto van te maken. "Trouwens mem, zo bijzonder is het nu ook niet meer om een eland te zien" Maar nu ik dit type lijkt alles in het niet te vallen bij wat ik zie als ik naar buiten kijk. Sneeuw! 

 

 

Reacties

Het was een spannende week. Op mijn werk wordt er gereorganiseerd en afgelopen donderdag werd het personeel daarover geinformeerd. Zoals het er nu uitziet heb ik mijn baan nog, maar dat geldt niet voor iedereen. Dat ik op een woensdagavond aan het broodjes bakken was was dit keer dus niet alleen omdat ik het leuk vind om te doen, deed het nu vooral voor de afleiding;-)

Vanochtend tijdens het ontbijt kwamen we er opeens achter dat het alweer 6 jaar geleden is dat we dit huis kochten. Even wat oude foto's erbij gepakt en ons verwonderd over wat er in die tijd veranderd is. Niet alleen het huis natuurlijk, haha.

Tijd om het eindresultaat van de hal te laten zien. Een vreselijk lelijke hal met mintgroene muren en bruin tapijt op de vloer en de trap. Wel goede kwaliteit want als we de vroegere bewoners mogen geloven heeft dat er zeker 45 jaar in gezeten. Nu is de hal niet een ruimte waar je lang verblijft, maar nu het er fris en fruitig uitziet is het toch veel fijner om er te zijn. Het traprekje is nog wel een verhaal op zich. Hier in Zweden na lang zoeken niet iets geschikts kunnen vinden, uiteindelijk via markplaats een adres in Noord Holland gevonden. Via aardige familie-vrienden- en kennissen is het materiaal hier in Zweden gekomen en met hulp van een timmerman geplaatst. Helemaal tevreden. Kijk maar even mee naar wat voor- en na foto's.

Wens iedereen weer een fijne week. Hier hebben de kinderen een weekje vakantie! Wintervakantie zeg maar, al laat de winter het hier wel wat afweten. Gelukkig is er sotji.

 

Reacties

Het sneeuwt lekker door hier. Schitterend gezicht, als in een sprookje, winter zoals winter hoort te zijn. Een paar weken geleden had Berber op school tijdens gym een oefening om in een wak te vallen en daarna proberen om er met ijspriemen uit te komen (deden ze in het buitenzwembad dat bevroren was, brrr). Toen vroor het al ca. 5 graden. Gelukkig mochten ze daarna opwarmen in de sauna. Vandaag had ze een 'friluftsdag' (sportdag). Een hele dag skien op de Isaberg (http://snorapporten.se/anlaggningar/visa/18/Isaberg). Rense is na schooltijd met een thermos met chocolademelk naar de ijsbaan hier in Lanna vertrokken. Ijshockey spelen met nog een paar jongens. Zal straks wel eens thuis komen. Ik heb na het werk ook nog even snel een paar foto's gemaakt rond het huis. Kon nog net want nu (half zes) is het al weer pikzwart. Fijn weekend allemaal!

 

Ons huis

 

Bospad tegenover ons huis

 

Het huis dat we verhuren en Driss die in de sneeuw speelt

 

En voor de geinteresseerden nog even een foto van de chocoladebiskwies die ik vorig weekend maakte.


Het was nog een heel werk trouwens maar wel de moeite waard. Eerst de bodem maken, kleine amandelkoekjes. Daarna een botercreme en tot slot in gesmolten chocolade doppen. 

 

 


Reacties

Bij de boer is altijd wat te doen, een uitspraak van mijn schoonvader. Klopt ook wel hoor. Wij wonen op een 'gård' letterlijk vertaald boerderij. Vroeger werden hier koeien en paarden gehouden. Wij houden het voorlopig bij kippen en schapen. Vandaag is Thomas begonnen met kappen in de boomwal achter de hoogzit. Hij was al vroeg begonnen. Halverwege de ochtend ben ik even bij de huidige 'boeren' van Hagaholm gaan kijken.

 

Reacties

Gammaldags = ouderwets. Dat weerhield mij er niet van om het recept te proberen. Ik heb het over een 'gammaldags sandkaka' letterlijk vertaald een ouderwets zandkoekje. Nou ja meer een cake met een 'zanderige' consistentie. Dit krijg je door gewone meel én aardappelmeel te gebruiken. Verder het gebruikelijke: boter, eieren, bakpoeder, suiker, vanillesuiker en iets minder gebruikelijk: namelijk een scheutje konjak. Lekker!

Het recept komt uit het boek 'Annas kakbok' :-)

Dit weekend heb ik een nieuwe uitdaging in datzelfde boek gevonden: chokladbiskvier (amandelkoekjes met chocolade). Niet dat ik het hele weekend aan het bakken ben maar voor mij is het wel een vorm van ontspanning.

Wens jullie allemaal een fijn weekend.

 

Reacties

Normaal ben ik niet zo fanatiek maar toen wij gisteravond voor het eerst naar een ijshockeywedstrijd van HV71 waren kwam er toch wel wat winnersmentaliteit naar boven. Of het moet komen omdat ik ook van 1971 ben, haha. Na een spannende wedstrijd die met 4-4 eindigde verloren ze helaas na 5 minuten overtime en shoot-out. Je hoort het, ik heb ook veel nieuwe termen geleerd. Voor ons allevier was het in ieder geval een leuk uitje zo op de  zaterdagavond. De wedstrijd werd in de Kinnarps Arena in Jönköping gespeeld waar 7000 toeschouwers in kunnen. Wij zaten bijna helemaal bovenin. Eerst nog wat hoogtevrees maar dat verdween toen de tribunes vol begonnen te lopen. Kijk maar even mee.


En nog even een bewijs dat er nu meer sneeuw ligt dan vorige week. Fijne zondag!
Reacties

Eindelijk is er weer sneeuw gevallen. OK ik overdrijf misschien iets, maar het is een beetje wit en de temperatuur is onder nul (-6). Kunnen jullie het zien op bovenstaande foto van onze oprit? Wat kun je dan opeens naar sneeuw (en licht!) verlangen als het al zo lang druilerig en grijs weer is. Toen vanmiddag de zon er even doorkwam moesten we bijna weer kennismaken.

 

Berber heeft vanmiddag haar 1e voetbaltraining weer gehad in de zaal in Bredaryd. In plaats van heen- en weer rijden hebben wij ondertussen een wandeling gemaakt. Handig, want in dat bos hebben ze duidelijke routes uitgezet. Wij deden de 5 km, dat redden we net voordat het donker werd. Trouwens als het donker is kun je hier ook wandelen, de 1,5 en 2,5 km zijn verlicht. Dat noemen ze 'elljusspår' kunstmatig verlichte trimbaan.

 

 

Weer boerenkooltijd dus. Dat hebben we -met dank aan mijn ouders en hun buurman- in overvloed. Dan wil je wel eens wat nieuws uitproberen. Een pancettapizza bijvoorbeeld. Pancetta is luchtgedroogd italiaans spek. Hierbij het recept:

 

De bodem (zelf maken of uit zo'n pizzakit uit de koeling) uitrollen op een bakplaat. Een sjalot (of gewone gele ui) en een teentje knoflook fijn snijden en samen met 200 gram fijngesneden boerenkool en 2 theelepels kummel/karwij-kruiden in een koekenpan bakken in een beetje boter. 1,5 dl creme fraiche over de bodem verdelen en daarna met 200 gram kaas (liefst oude of bijv. parmezaan) bestrooien. Het boerenkoolmengsel over de pizza verdelen, de fijngesneden pancetta daar overheen en evt. nog een beetje kaas. Ca. 15 min. in de oven (220 gr) en klaar is je -ik noem het- boerenkoolpizza!

Reacties

Dit jaar gaven wij elkaar een belevenis als julklapp (= kerstcadeau); een weekend naar een tropisch zwemparadijs in Denemarken. Afgelopen vrijdag vertrokken we via Malmö en Kopenhagen naar de eindbestemming: Rödby, aan de kust van Zuid-Denemarken, ca. 600 km hier vandaan. Een onvergetelijk gezellig nat weekend. Nadat we zondagmiddag uitgecheckt hadden zijn we met de veerboot naar de overkant gegaan naar een ander paradijs, de Bordershop* in het duitse Puttgarden;-).

 

*In deze winkel (ofwel boot) zijn ongeveer alle soorten drank, frisdrank, tabak en snoep te verkrijgen tegen taxfree prijzen. En dat scheelt behoorlijk met de prijzen die je hier in Zweden voor -mn bier- betaalt. Als je dus als zuinige fries uit Småland (ook bekend om zijn zuinigheid, haha) in de buurt bent dan maak je van de mogelijkheid gebruik om de drankvoorraad aan te vullen. Zo nuchter zijn we dan ook wel weer.

 

Reacties

Morgen is het oudjaarsdag (nyårsafton) en gaan we oliebollen bakken. Een beetje van ons zelf (eigen eieren) en een beetje van Koopmans. Twee eieren staat er in het recept, zou dat goed komen met deze twee denk je?

In Nederland bakten we nooit oliebollen, maar nu we in Zweden wonen wel. Oliebollen horen bij oudjaarsavond vinden wij en aangezien we ze hier niet kunnen kopen bakken we zelf. Sinds we hier in Zweden wonen ben ik trouwens veel meer zelf gaan bakken. Brengt me gelijk naar een passend citaat dat ik hier wil plaatsen, als soort van terugblikken en vooruitkijken.

Ha det bra - take care! kram van ons uit Lanna

 

In my experience there's a certain restlessness
involved in a life of two cultures,
but it's also a privilege -
a bit like getting to pick out the best bits of each place.
Reacties
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl